Dark & Light

Embracing the dark and the light in us all…

Kate Bush – Hounds Of Love September 16, 2006

Filed under: Music — darkenlight @ 01:08am

200px-hounds_of_love.jpg

(5/5) 

“Running Up That Hill (A Deal With God)”

Η τελειότητα συναντά την τέχνη σε ένα δίσκο που μουσικά και στιχουργικά πετυχαίνει τον ένα και μοναδικό σκοπό ενός καλλιτέχνη. Σε κάνει να νιώθεις κάθε ανάσα ανάμεσα στους στίχους, κάθε μικρό ξέσπασμα στη φωνή την ώρα που τραγουδάει, κάθε λέξη που ερμηνεύει. Με λίγα λόγια, αισθάνεσαι όσα η καθημερινότητα δεν σου δίνει χρόνο να αισθανθείς.

Η Kate Bush ήταν πάντα μια γυναίκα που ποτέ δεν κόλλησε στα στερεότυπα ούτε και σκόνταψε σε καλλιτεχνικές ανασφάλειες. Δυστηχώς είμαι αρκετά φρέσκος στη μουσική της και είμαι ακόμα στην μαγεία του να ανακαλύπτεις όλο και περισσότερα λαμπρά διαμαντάκια μέσα σε ένα δίσκο/κομμάτι.

Ο δίσκος χωρίζεται σε 2 μέρη. Το πρώτο είναι το “Hounds Of Love” που αποτελείται από 5 κομμάτια (τα 4 εξ αυτών κυκλοφόρησαν ως singles με επιτυχία) που ασχολούνται με την αγάπη και το κάθε ένα κομμάτι μιλάει για ένα διαφορετικό είδος αγάπης. Το δεύτερο μέρος (και το λιγότερο επιτυχημένο από τα 2) έχει τον τίτλο “The Ninth Wave” και αποτελείται από 7 κομμάτια που μιλάνε για τον θάνατο και κοινωνικά θέματα όπως η αντιμετώπιση των μαγισσών στο μεσαίωνα.

“Cloudbusting”

 SIDE A: HOUNDS OF LOVE

Το Hounds Of Love ουσιαστικά είναι ο λόγος που ο δίσκος αυτός είναι τόσο διάσημος και εμπορικά πιο επιτυχημένος. Όχι τυχαία, όσα singles κυκολοφόρησε η Bush από αυτό το δίσκο ήταν από το Hounds Of Love αφού τα τραγούδια από μόνα τους είναι catchy σε σχέση με τους προηγούμενους δίσκους της. Ομολογουμένως, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη αρχή από το τραγούδι-ορόσημο της, “Running Up That Hill (A Deal With God)” που αρχικά ο τίτλος του ήταν απλά “A Deal With God” αλλά η εταιρεία της επέμενε πως αν επικρατούσε αυτός ο τίτλος το κομμάτι θα ήταν εμπορικά αποτυχημένο αφού στις περισσότερες χώρες θα δεχόταν αρνητική κριτική λόγω προσβλητικής θρησκευτικής αναφοράς. Η ίδια έκανε πίσω και δέχτηκε τον τίτλο που έχει μείνει στην ιστορία αν και σήμερα δηλώνει μετανιωμένη για αυτό. Προσωπικά, θεωρώ πως ο τίτλος που επικράτησε είναι πολύ καλύτερος όχι γιατί προσβάλλει τα θρησκευτικά μου πιστεύω αλλά γιατί απλά γιατί είναι τόσο εμπνευσμένος όσο και το τραγούδι από μόνο του. Πρόκειται για την αγάπη μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας που είναι πολύ δυνατή αλλά εμπόδια βρίσκονται στη μέση λόγω φύλου. Η ίδια κάνει μια συμφωνία με το θεό όπου οι 2 τους θα αντάλλαζαν φύλο και ο καθένας θα καταλάβαινε πως είναι να είσαι άντρας/γυναίκα. Μουσικά είναι ένα ατμοσφαιρικό αριστούργημα που δικαιολογημένα έμεινε στην ιστορία της μουσικής. Τα φωνητικά που υπάρχουν απο πίσω προσδίδουν μια δυναμική απαραίτητη που σε κάνει πραγματικά να καταλαβαίνεις πόσο έντονη είναι αυτή η στιγμή.

“Hounds Of Love”

Συνεχίζοντας, τα κομμάτια “Hounds Of Love” και “The Big Sky” δικαιολογούν τον διαχωρισμό του δίσκου σε 2 μέρη ενώ το “Mother Stands For Comfort” είναι σαν την μύγα μες στο γάλα, και εύλογα το μόνο κομμάτι που δεν κυκλοφόρησε ως single από το πρώτο μέρος, αφού είναι σχεδόν αντι-εμπορικό, το θέμα του είναι για μια κοπέλα που λέει ψέμματα στη μαμά της και η μαμά την καλύπτει για ό,τι κακό κάνει, και γενικά δεν κολλάει και τόσο. Παρ’όλα αυτά δεν χαλάει την αίσθηση που αποκτάς κατά την ακρόαση του δίσκου. Το τελευταίο κομμάτι του μέρους, το “Cloudbusting”, κλείνει το “Hounds Of Love” ακριβώς όπως το άρχισε. Λαμπρά. Από το πρώτο άκουσμα η μουσική του μου είχε μείνει αξέχαστη. Και η Kate Bush είχε ήδη υπερυψωθεί στις προτιμήσεις μου. Στον τόνο που χρειάζεται και με πολύ δυνατούς στίχους και φωνητικά τραγουδά “I just know that something good is going to happen” ενώ αργότερα κλείνει με την ανατριχιαστική φράση “Your son’s coming out”.

“The Big Sky”

SIDE B: THE NINTH WAVE

Το δεύτερο και αγαπημένο μου μέρος του δίσκου. Αρχίζει μέ ένα κομμάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και νανούρισμα, “And Dream Of Sheep” που ακούγοντάς το πολλές φορές δακρύζω. Ειδικά όταν τραγουδά σε ένα χαμηλό, γλυκό και σχεδόν αδύναμο τόνο “Let me be weak, let me sleep and dream of sheep”. Συνεχίζει με το επιβλητικό “Under Ice” που μιλάει για κάποιον/α που τη στιγμή που περνάει καλά στο χιόνι ξαφνικά βρίσκεται μεσα στο παγωμένο νερό να πνίγεται και να πεθαίνει. Αυτό είναι μόνο η αρχή του εφιάλτη που πρόκειται να ακολουθήσει. Το “Waking The Witch”, ένα κομμάτι απόλυτα ατμοσφαιρικό, τρομακτικό σε σημεία και (όπως είπα και προηγουμένως) εφιαλτικό. Μια μάγισσα στο μεσαίωνα που καταδικάζεται σε θάνατο και ζητάει την βοήθεια και την αγάπη του πατέρα της. Όταν όλο αυτό φτάνει στο τέλος ακούγεται ο ήρεμος ρυθμός του “Watching You Without Me”, ένα πανέξυπνα δομημένο κομμάτι που ασχολείται με ένα φάντασμα που βρίσκεται στο σπίτι (?) ενός αγαπημένου του προσώπου που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο δεσμός της. Η λαμπρότητα σε όλο της το μεγαλείο και η Kate να σιγομουρμουρίζει “You can’t here me” δίνοντας την αίσθηση ότι ακόμα και εσύ που ακούς το κομμάτι έχεις το φάντασμα δίπλα σου. Αργότερα στο ίδιο κομμάτι υπάρχει ένα ιδανικά έξυπνο reverse όπου την ακούς να λέει “Don’t Ignore me” ακολουθούμενο από ασυναρτησίες. Από εκεί πάμε σε ακόμα ένα λαμπρό δείγμα της τελειότητας της Kate Bush, το “Jig Of Life”. Ένα παραδοσιακό κομμάτι, δυνατό και πιστό στην ανατριχιαστική ατμόσφαιρα που καταλαμβάνει το δίσκο. Το “Hello Earth” συνεχιζει μοναδικά να ικανοποιεί τον κάθε ακροατή με έξυπνους στίχους και εθιστική μουσική και μέσα σ’ όλα, μια χορωδία να υμνεί μελαγχολικά σε κάθε απότομο σταμάτημα της μουσική. Το τελευταίο κομμάτι είναι το “The Morning Fog” και κάθε φορά που το ακούω θέλω να αγκαλιάσω όποιον βρω μπροστά μου. Ένα πανέμορφο κομμάτι με στίχους που όλοι θα έπρεπε να ακούσουμε με προσοχή.

Η remastered έκδοση του δίσκου περιέχει 4 b-sides της όπως και ένα αδιάφορο remix του “The Big Sky” που δεν έχει λόγο ύπαρξης, με το 12″ Mix του “Running Up That Hill” που είναι το ίδιο υπέροχο με το album version, ίσως λίγο πιο έντονο αλλά σίγουρα δικαιολογεί την εμφάνισή του στην επανέκδοση μιας και είχε γνωρίσει σχετική επιτυχία μετά την κυκλοφορία της κανονικής έκδοσης του κομματιού.

Η Kate με άφησε χωρίς αναπνοή από το πόσο εκπληκτικό μπορεί να είναι ένα album. Όχι τυχαία σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα albums στην ιστορία της μουσικής το “Hounds Of Love” άφησε εποχή και έχει να θρέψει πολλές γενιές ακόμα.

 

One Response to “Kate Bush – Hounds Of Love”

  1. mhtshs giwrgos Says:

    master piece…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s