Dark & Light

Embracing the dark and the light in us all…

Rules And Regulations July 7, 2007

Filed under: Thoughts — darkenlight @ 16:24pm

Με αφορμή μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα το πρωί, άρχισα να νιώθω έντονα την ανάγκη να γράψω για κάτι που παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό με μεγάλη δυσαρέσκεια. Πρόκειται για την έλλειψη άποψης και τον αυτό-περιορισμό κάποιων ατόμων σε όρια που κλείνουν μια politically correct κοινωνία. Αυτό όμως είναι κάτι που ήταν γνωστό από πάντα. Το νέο της υπόθεσης είναι ότι τελευταία οι ομοφυλόφιλοι δείχνουν να πέφτουν στην παγίδα όλο και περισσότερο.

Όταν αποφάσισα για την επιλογή μου σχετικά με το θέμα σεξουαλικότητας έλαμπα από χαρά. Όχι τόσο λόγω της απελευθέρωσής μου από πιέσεις του κατεστημένου (ήμουν 15 χρονών παιδί. Δεν είχα τέτοιες πιέσεις). Περισσότερο γιατί έκανα την είσοδό μου σε μια ομάδα ατόμων που, θέλοντας και μη, έκαναν μια επανάσταση ελπίζοντας στην ισότητα όλων. Ήταν διαφορετικοί, έβγαιναν από το πλήθος περήφανα και ουσιαστικά έδειχναν με κάθε τρόπο ότι παρ’όλες τις αντιθέσεις τους με τους “καθημερινούς άνθρωπους” δεν έπαψαν να είναι άνθρωποι. Και σήμερα απολαμβάνουμε μια ελευθερία επιλογών στην καθημερινή μας ζωή (που θέλει κάποιες βελτιώσεις ακόμα), χωρίς να χρειάζεται να μας λιθιβολούν.

Απ’ότι φαίνεται όμως, ήταν να μην μας δωθεί αυτή η ελευθερία για να επιστρέψουμε στην φύση του “πρόβατου” πάλι. Σαν να ήταν ένα τρικ των ομοφοβικών χρησιμοποιώντας το σκεπτικό “θα τους δείξουμε ότι είναι αποδεκτοί για να είναι του χεριού μας”. Και όλα δείχνουν πως έτσι λειτουργεί. Σήμερα ο κοινός ομοφυλόφιλος, είναι “περήφανος” για τη σεξουαλικότητά του και παράλληλα προσαρμόζεται στα κλισέ της κοινωνίας.

Με θλίβει το γεγονός ότι βλέπω παντελή έλλειψη άποψης. Ξαφνικά, αφού έχουμε την ελευθερία μας, αποφασίσαμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε για βαθύτερα πράγματα, αφού δεν μας απασχολούν τόσο πλέον, και αναλωνόμαστε σε σαχλαμάρες και ανούσια ζητήματα. Κάποτε βυθιζόμασταν σε ζητήματα που αφορούν την ισότητα, την ελευθερία έκφρασης ενός ατόμου, την μη-οριοθέτηση ενός ατόμου σε ταμπέλες, την διαφορετικότητα, την ένωση όλων των ανθρώπων σε ένα.
Σήμερα μας βασανίζει η πλαστική στο βυζί της Βίσση, και το λίφτινγκ της Βανδή. Καλά τα κουτσομπολιά… αλλά με μέτρο…

Που πήγαν όλοι αυτοί που κάποτε, στην κυριολεξία, πάλευαν για όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα? Πρόσφατα πήγαν αστυνομικοί και έσπασαν στο ξύλο κάτι γκέι παιδιά στο σταθμό του Μετρό στον Κεραμεικό. Έτσι, για πλάκα. Πήγαν, τους είδαν και τους έσπασαν στο ξύλο. Μια τραβεστί είναι χωρίς κάποια δόντια αυτή τη στιγμή.
Θα μπορούσες να ήσουν εσύ εκεί, θα μπορούσα να είμαι εγώ. Θα μπορούσαμε τώρα να κλαίμε στο δωμάτιό μας βαριά τραυματισμένοι μετά από ένα τέτοιο συμβαν.

Γιατί δεν σκεφτόμαστε και για ένα τόσο σοβαρό θέμα σαν αυτό? Γιατί βολευόμαστε με την καθημερινότητα του μέσου (Έλληνα) πολίτη και είμαστε αβίαστα ένα μέρος του καθως-πρεπεισμού? Εμείς. Που διαφέρουμε. Που κάνουμε καθημερινά την επανάστασή μας σε όσα χλευάζουν οι βλάκες, επιφανειακοί και υποκριτές χοντρομπαλάδες που κοιτάνε πως θα σε πετάξουν όσο πιο κάτω γίνεται.

Γιατί γυρνάμε και το άλλο μάγουλο παιδιά?

Μη μου πείτε τώρα ότι έτσι πρέπει. Δεν γίνεται να παραβιάζουν την ατομική μας ελευθερία και εμείς να λέμε “έλα συνέχισε κι άλλο… γουστάρω….”. Αυτά είναι για παιδικά παραμυθάκια στυλ Βίβλος.

Όλα είναι καλά. Και οι σαχλαμάρες, ακόμα και η φτηνή καθημερινότητα της κλισέ κοινωνίας που μας οριοθετεί. Αλλά με μέτρο. Ας μην πέφτουμε σε λήθη. Ας μην επαναπαυόμαστε σε ένα μέρος φαινομενικά φιλελεύθερο. Αυτά είναι εικονικά. Στην πραγματικότητα… υπάρχει ισότητα? Όχι…

Σε ικετεύω…
Μην σταματάς να προσπαθείς να αποκτήσεις αυτή την πολυπόθητη ανεξαρτησία σου από τη μάζα. Δεν είσαι έξω. Κάνε τις δικές σου επιλογές, στήριξε τα δικά σου “πιστεύω”. Μην αντιγράφεις όλα όσα πετάνε στο πάτωμα για να τα μαζέψουν τα λυσσασμένα. Συνέχισε να διαφέρεις..

Σε παρακαλώ…

“Declare Independence” by Bjork

Advertisements
 

4 Responses to “Rules And Regulations”

 1. Apsoy Says:

  Καλημέρα Σωτηράκο,
  (τι κάνεις? :))….

  Που λες…
  Με απασχόλησε το ποστ σου!
  Στην αρχή, έγνεψα καταφατικά σε όλα… σε φάση :”Χμμμ…ναι….ναι…κοίτα να δεις… ναι…”
  Αλλά τελικά όταν τελείωσα, άρχισα να σκέφτομαι λίγο περισσότερο.
  Όχι, δε θα διαφωνήσω μαζί σου.
  Αλλά ούτε και θα συμφωνήσω…

  Απλά θα πω τη γνώμη μου…

  Όχι… δεν είμαι από τους τύπους που θα βγούνε στους δρόμους με πλακάτ και θα πάνε σε πορείες. Καλώς ή κακώς δεν είναι το στυλάκι μου.
  Η άποψη μου είναι πως, καλώς ή κακώς (ναι, κακώς) υπάρχει πολύ άγνοια εκεί έξω (δείχνω προς τα έξω τώρα…). Και υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει καν τι εστεί ομοφυλοφιλία και κόσμος που δεν είναι και διατεθειμένος να μάθει…

  Αλλά στους ανεγκέφαλους μπάτσους που νομίζουν πως έτσι θα αναδείξουν τον ανδρισμό τους – γαμώντας και δέρνοντας -, δεν έχω την παραμικρή διάθεση να ασχοληθώ… Υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δε φολιάζονται οι συγκεκριμένοι. Ευτυχώς μειώνονται…
  Όσο και να βαράω τον κώλο μου, αν ο άλλος δεν έχει φαιά ουσία στον εγκέφαλο του (γιατί λογικά δεν εξηγείται το συγκεκριμένο), πρόβλημα ΤΟΥ. Όχι δικό ΜΟΥ. Να πάει να αυτωθεί.
  (μην ξεχνάς πως μαλάκες υπάρχουν εκεί έξω αύθονοι. Ε, ο μαλάκας δεν χαμπαριάζει όσο και να χτυπιέσαι… εκεί έχω καταλλήξει! Και ο μόνος τρόπος να νιώσει ο μαλάκας, πως είναι μαλάκας, είναι να φάει γαλότσα – φτύσιμο – σνομπάρισμα…
  Ναι, είμαι εγωιστής (ίσως)! Δε θα χαλιέμαι μια ζωή να αποδείξω στο μαλάκα πως είναι μαλάκας. Πρόβλημα του. Θα τον κράξω, θα του χώσω κι εγώ μια μπούφλα επί τη ευκαιρία, κι ας με δείρει. Στα @@ μου. Ας μου σπάσει τα δόντια αν είναι δυνατότερος. Στα @@ μου. Το επίπεδο μου δεν το ρίχνω. Θα σηκωθώ, θα τινάξω σκόνες, θα σκουπίσω και τα αιματάκια, και μετά θα γυρίσω με ψυχραιμία και θα του πω:
  “Με γάμησες… άρα είσαι κι εσύ πούστης…”
  και άντε και…

  Ισότητα σημαίνει να μη χρειάζεται να αποδεικνύω συνέχεια πως είμαι εξίσου με σένα. Τον κάθε εσένα. Όσο το σκέφτομαι αυτό, σημαίνει πως νοιώθω πως δεν είμαι εξίσου… Πως νοιώθω πως πρέπει να το κατακτήσω αυτό.
  Και ναι, θα μου πεις (όπως ήδη είπες) “Μα δεν υπάρχει ισότητα…”
  Κι όμως… Το να δείχνεις αδιάφορα “Δε χρειάζεται να σου αποδείξω ότι είμαι ίσος με σένα”, είναι ένας τρόπος να το καθιερώσω… δεν είναι?

  Δε μπορώ σώνει και ντε να κάνω σεμινάρια μια ζωή, για να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας…
  Ναι, στους δικούς μου ανθρώπους θα κάτσω να εξηγήσω. Στην οικογένεια, σε φίλους, σε άτομα που εκτιμώ, σε άτομα που γνωρίζω και θέλω να γνωρίσω καλύτερα…

  Αλλά ως εκεί.
  Δε γυρίζω το μάγουλο…
  Αλλά γυρίζω επιδεικτικά το κεφάλι μου ολόκληρο προς την άλλη κατεύθυνση.

  (πολυλόγησα?)
  (είναι ρητορική η παραπάνω ερώτηση…χαχ…)
  (με πέτυχες σε μια περίεργη φάση όπως κατάλαβες… μπορεί σε 2 βδομάδες να ξαναμπώ και να με βρεις περισσότερο σύμφωνο… εγωισμός είναι αυτός/πληγώνεται ο άτιμος…)
  (κολλάει/δεν κολλάει, θα στην πω την Καλημέρα και θα σου ευχηθώ και την Καλή βδομάδα…)

  🙂

 2. darkenlight Says:

  Loipon… egw nomizw oti me to na agnoeis anthropous kai katastaseis den kataferneis kati. Oute kan stin antilipsh tous den yparxei auto. Dld den tha poun.. “a me agnoei.. twra mou kane ti mourh kreas”.
  Epishs ithela na ksekatharisw kati. Gia mena epanastash den einai anagkh na periexei plakat kai tzertzelo. Gia mena epanastash mporei na einai kati poly diakritiko kai xoris katholou fasaria. Mporeis panta na kaneis tin epanastash sou. I fwnh kai i via den einai panta apotelesmatikh. Enas isixos dialogos mporei na einai epanastash. Opoiadipote ekfrash pou pigainei enantia se kati pou sou epivalletai einai epanastash. Asxeta an vgaineis stous dromous na to fwnakseis h an to syzitises se 2 ysixa kai irema.
  Prepei h gnwmh na akougetai.
  Egw den eipa “aderfia trekste na kanoume ntou apo pantou”.
  Par’ola auta mou fanike eustoxi i proseggish sou sto thema kai me arketa sovares episimanseis. Apla den me vriskoun entelws symfwno..

 3. Κώστας Says:

  Δεν ξέρεις πόσο συμφωνούμε σε αυτό:

  Gia mena epanastash den einai anagkh na periexei plakat kai tzertzelo. Gia mena epanastash mporei na einai kati poly diakritiko kai xoris katholou fasaria. Mporeis panta na kaneis tin epanastash sou. I fwnh kai i via den einai panta apotelesmatikh. Enas isixos dialogos mporei na einai epanastash. Opoiadipote ekfrash pou pigainei enantia se kati pou sou epivalletai einai epanastash.

  Prepei h gnwmh na akougetai.

  Αρκεί να υπάρχει γνώμη για να ακουστεί.

 4. darkenlight Says:

  Μα εκεί είναι και το πρόβλημα αγαπητέ Κώστα.
  ΔΕΝ υπάρχει γνώμη για αυτό έχουμε την τάση μόνο να φωνάζουμε. Μας πετάνε 2 συνθήματα στα κεφάλια, 2 ιδεολογίες και μας πείθουν ότι ζούμε στην αδικία και μόνο αν φωνάξουμε θα μας ακούσουν. Κάτι που πολλές φορές καταλήγει να είναι λάθος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μερικές φορές η έντονη διαμαρτυρία δεν χρειάζεται.
  Μπορεί να είναι οποιουδήποτε είδους διαμαρτυρία αρκεί να πηγάζει από σκέψη και άποψη. Αυτό σπανίζει. Η άποψη.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s